27 April 2017

Kepentingan Penyusuan Susu Ibu Secara Ekslusif

Assalamualaikum w.b.t & Salam Sejahtera Semua .....

Hari ni nak kongsikan sesuatu info tentang kursus online bagi pegawai kakitangan kerajaan.
Kawan-kawan pernah dengar kursus melalui EKSA?

Kalau kawan-kawan nak tahu dalam E-Pembelajaran Sektor Awam (EKSA) dah ada modul kursus tentang Penyusuan Susu Ibu Dan Pengendalian Susu Secara Efektif untuk kita belajar secara online tau!

Link nya adalah http://www.epsa.gov.my/

Bagi ibu2 yang 1st baby bolehlah jadikan kursus ini sebagai persediaan ilmu anda untuk menyusukan anak secara online kan. Bagi ibu-ibu lama seperti saya yang sudah ada pengalaman menyusukan bayi pula bolehlah jadikan kursus ini untuk penambahan ilmu & ulangkaji semula untuk penyediaan next baby...hihihi ('',)

Bagi kawan-kawan yang kerja swasta atau yang suri rumah, jangan risau nnti saya akan kongsikan dengan anda. Korang boleh follow kat page FB saya di link bawah ni :-


atau boleh follow blog saya. Saya akan masukkan slide kat citu nanti untuk perkongsian ilmu kita bersama. InsyaaAllah saya akan cuba update sedikit demi sedikit.

Antara tajuk yang di kongsikan adalah

1) Pengenalan Penyusuan Susu Ibu 
2) Mengapa Penyusuan Susu Ibu Penting
3) Bagaimana Hendak Menyusu
4) Penyediaan Susu Perahan Ibu 
5) Kaedah Pengendalian Susu Ibu Perahan
6) Penyusuan Susu Ibu Dan Kerjaya
7) Alternatif Sekiranya Ibu Tidak Dapat Menyusukan Bayinya

Untuk tajuk pertama saya kongsikan slide di bawah ni. Moga slide ni memberi manfaat pada kita bersama.

1) PENGENALAN PENYUSUAN SUSU IBU








Korang memang BEST sebab sudi membaca di blog saya yang comel ni ('',)
Jika sudi rajin-rajin lah lagi singgah membaca di sini yer...

21 April 2017

Ulang Tahun Ke-6 Blog Saya

Assalamualaikum & Salam Jumaat Semua.....

Alhamdulillah, hari ini ulang tahun yang ke-6 kewujudan blog saya 
http://ummirdinacong.blogspot.my


Kenapa letak nama tu?

Ia adalah gabungan bersama nama saya, nama puteri pertama; panggilan nama suami di zaman belajar. (ummi-irdina-acong) Maka terhasillah nama blog gitu rupa.

Permulaan titik minat saya belajar menulis blog adalah ingin mencatit segala kehidupan istimewa saya bersama keluarga tersayang di alam maya supaya bila anak saya membesar dan boleh membaca dia akan mengetahui melalui penulisan saya di dalam blog segala kenangan manis dia dari awal kelahiran sehinggalah besar. Tapi disebabkan kesibukan diri yang tak sempat nak update, tak dapatlah saya mencatit semua kenangan itu setiap masa setiap hari setiap minggu setiap bulan. Maafkan ibu sayang ('',)

Kerajinan mula terselah semula apabila saya aktifkan diri menulis blog dan berkongsi semula pengalaman kehidupan saya sendiri & ilmu yang saya perolehi dari pelbagai aspek dengan menyertai group Shaklee. Dari situ permulaan hidup saya berubah menjadi lebih baik dengan kawan2 baru, ilmu baru, perubahan diri yang lebih baik, aura yang lebih baik, dan yang paling penting perubahan saya menjadi insan yang lebih sempurna di sisi Allah s.w.t pencipta kita. Syukur sangat pada mentor saya dulu Kak Shareeza Hashim (atau dipanggil Kak Cery) & kawan2 shaklee yang lain banyak menyedarkan saya tentang kehidupan kita sebagai hamba Allah. Kita hidup di dunia ini bukan hanya untuk diri kita sendiri atau keluarga kita sahaja. Kita di lahirkan di bumi sebagai khalifah untuk membantu sesama manusia & saling mengingati antara sesama insan. Jadi, dari situ saya mula sedar ilmu yang kita ada patutlah dikongsikan bersama. Mungkin dengan cara menulis ilmu di dalam penulisan blog boleh membantu ramai orang untuk mendapat ilmu secara percuma. Itu adalah satu ibadah juga kan. 

Alhamdulillah, dengan berkat mentor, kawan2 dan ahli keluarga saya sendiri blog saya terhasil dengan karya yang tak seberapa. Semoga segala penulisan saya mendapat manfaat bersama kawan-kawan di alam maya.

Salah satu pencapaian dalam ilmu blog yang saya rasa sangat memberi inspirasi untuk saya terus berkarya adalah di bawah tajuk Cara Meyimpanan Perahan Susu Ibu. Alhamdulillah ramai yang sudi membaca dan menulis di situ sebanyak 137 ‘comment’. Maaf lah jika ada komen yang saya tak sempat nak balas. Insyaa Allah, saya akan cuba membalas komen kawan2 berdasarkan ilmu yang saya perolehi & pengalaman saya sendiri.



Terima kasih yang tidak terhingga pada kawan2 alam maya yang sudi menjengah blog saya untuk membaca di sana. Saya akan cuba menulis & berkongsi info terutama tentang ilmu ‘parenting’ & tips2 penyusuan susu ibu. Saya amat menyokong ibu2 di luar sana yang sentiasa berusaha untuk menjayakan misi penyusuan susu ibu. 


I love Breasfeeding!

20 April 2017

Tips Rawatan Semulajadi Sekiranya Bayi Mengalami Demam, Batuk & Selsema

Assalamualaikum w.b.t & Salam Sejahtera Semua.....


Dah lama saya tak update blog ni. Rindu sebenarnya nak coret kat sini. Jom kita baca ilmu yang saja jumpa hari ni tentang kaedah sterimar baby bila anak selsema & batuk. Lebih2 lagi bagi bayi yang masih kecil kan. Saya simpan nota ni dalam blog saya untuk nak refer masa akan datang. Sambil2 tu boleh kongsikan pada ibu2 yang belum tahu info ini.

Maka terhasil lah nukilan ni & info di bawah saya copy untuk perkongsian bersama ('',) Saya rasa perkongsian tips ni sangat berguna bagi kita sebagai ibu yang risaukan anak2 ketika mereka sakit kan.  Jom kita baca artikel kat bawah ni :-

**************************************************

Bayi kecil yang menghidapi selsema adalah salah satu perkara yang menakutkan bagi ibu bapa. Oleh kerana bayi tidak mampu untuk mengeluarkan hingus, ia adalah sangat penting bagi kita untuk membantu melapangkan saluran udara mereka. Sebaiknya, cara semulajadi digunakan untuk membantu badan mereka melawan penyakit.

Berikut merupakan beberapa perkara yang boleh anda lakukan :


Bawang

1) Kupas bawang dan letakkan di atas pinggan bersebelahan dengan katil atau tempat tidur bayi. Kandungan sulfur dalam bawang menarik keluar lendir dan cecair dalam badan. Jika bayi anda mempunyai hidung tersumbat, ia boleh melapangkan saluran udara mereka dengan tiada kesan sampingan kecuali bau yang kurang menyenangkan di dalam bilik.

2) Bakar bawang bersama kulitnya sehingga kehitaman, kemudia ketuk dan campurkan dengan minyak masak. Sapukan minyak bawang putih pada permukaan dada dan belakang bayi sekiranya bayi anda mula menunjukkan tanda batuk atau demam.

Kaedah Wap 

Letak air bersama titisan baby balsam vicks atau ekstraks eucalyptus yang bertindak memberikan aroma segar dan berupaya melonggarkan ruang-rongga pernafasan bayi.

Teknik Percussion

Tepuk belakang anak beberapa kali di belakang dan di hadapan. Tepuk secara perlahan-lahan dengan membuat lohong bertujuan untuk melonggarkan kahak dan supaya ia keluar melalui najis ataupun muntah. Bayi anda akan menangis & meronta-ronta ketika proses ini, namun ia adalah normal.

Nasal Spray

Image result for sterimar baby nasal hygiene 0-3 years
Sterimar Baby 0-3 years
Gunakan nasal spray yang berasaskan air laut kerana ia adalah bersifat neutral dan bertujuan untuk menjadikan hingus keluar bersama cairan tersebut. Antara jenama yang popular digunakan ialah Sterimar, namun anda perlu memilih Sterimar Baby kerana terdapat 2 versi iaitu untuk bayi & orang dewasa.

Cara penggunaanya ialah dengan memasukkan muncung spray ke dalam lubang hidung bayi sambil sebelah lagi lubang ditutup. Kemudian, picitkan spray selama beberapa saat ke dalam hidung bayi. Kesannya hingus akan berkurangan kerana ia telah keluar bersama cairan spray atau ditelan bayi. Harga pasaran untuk Sterimar Baby adalah dalam anggaran RM20 dan boleh didapati di kebanyakan farmasi di Malaysia.

Tepuk belakang anak beberapa kali di belakang dan di hadapan. Tepuk secara perlahan-lahan dengan membuat lohong bertujuan untuk melonggarkan kahak dan supaya ia keluar melalui najis ataupun muntah. Bayi anda akan menangis & meronta-ronta ketika proses ini, namun ia adalah normal.

Tepuk belakang anak beberapa kali di belakang dan di hadapan. Tepuk secara perlahan-lahan dengan membuat lohong bertujuan untuk melonggarkan kahak dan supaya ia keluar melalui najis ataupun muntah. Bayi anda akan menangis & meronta-ronta ketika proses ini, namun ia adalah normal.

Info di atas sumber dari : http://mama.my

Antara Produk Sterimar yang boleh digunakan ketika hidung tersumbat :-
Related image
Untuk ANak2
Image result for sterimar adults
Untuk Orang Dewasa
Jika kawan2 nak lebih info tentang produk Strimar boleh pergi link ini yer
http://www.sterimar.ro/en/sterimar-products/

Korang memang BEST sebab sudi membaca di blog saya yang comel ni ('',)
Jika sudi rajin-rajin lah lagi singgah membaca di sini yer...