07 November 2014

Petua Mudah Bersalin

Assalamualaikum & Salam Sejahtera Semua….

Ada banyak petua tradisional yang boleh diamalkan oleh ibu-ibu hamil menjelang tarikh kelahiran bayi mereka. Jom semak petua tersebut yang mudah diamalkan.


Makan KurmaKurma terkenal sebagai pembekal tenaga segera. Sepanjang hamil, ibu sememangnya digalakkan makan kurma. Ia berperanan membekalkan tenaga ketika sedang sakit kontraksi dan mengecutkan rahim.

Minum Air KelapaSebaik sahaja usia kandungan masuk tujuh bulan, banyakkan minum air kelapa agar bayi mudah dilahirkan.

Makan Bendi


Semasa hamil, ibu-ibu digalakkan makan kacang bendi. Pastikan ia direbus terlebih dahulu. Lendir yang ada pada bendi dipercayai memudahkan proses bayi keluar dari rahim ketika dilahirkan.

Telur Ayam KampungSupaya mudah bersalin, ibu-ibu hamil disarankan agar makan sebiji telur ayam kampung mentah setiap pagi seminggu sebelum tiba saat untuk melahirkan. InshaAllah proses kelahiran menjadi mudah.

Minyak Kelapa Dara


Untuk memudahkan proses bersalin, minum satu sudu minyak kelapa setiap hari bermula selepas kandungan berusia sembilan bulan. InshaaAllah berkesan.

********************************
Semua petua diatas kebanyakkannya saya boleh amalkan, satu jer tak sanggup :) Makan telur ayam kampung mentah... Wahhh ini memang tekak ku tak boleh nak telan. Alangkan telur separuh masak pun tak boleh nak telan, ni kan telur mentah... Memang tak lah kan..hihi.. Kalau korang boleh, memang hebatt lah ('',)

Selamat mencuba kepada ibu-ibu hamil seperti saya..... Mudahan kita dipermudahkan segalanya semasa proses bersalin nanti.. Dah 37weeks saya... Nerves makin terasa... Doakan yang terbaik buat saya yer!

No comments:

Post a Comment