30 September 2014

Rahsia Kulit Gebu & Muda Berseri

Assalamualaikum & Salam Sejahtera Semua.....

Rasa-rasa sel kulit kita sihat tak? Kalau korang nak tahu rahsia kulit yang licin dan berseri adalah mengekalkan badan yang sihat. Zaman sekarang banyak faktor mempengaruhi sel-sel kulit kita menjadi kurang sihat. Antaranya :-
  • Diet tidak seimbang
  • Kurang aktiviti fizikal
  • Tekanan
  • Tidak cukup tidur
  • Terdedah pada cahaya matahari 

Jom kita lihat gambarajah ni punca utama penuaan kulit kita



Adakah anda ada tanda-tanda seperti dibawah? Jika ya, anda perlu mencari inisiatif bagi memastikan sel kulit anda sihat & cantik kembali.


Tahu tak anda 40,000 sel kulit mati akan hilang dari kulit setiap minit!
Apabila usia kita semakin meningkat, keupayaan untuk badan membaiki dan membina semula sel menjadi kurang!

Itulah sebabnya kulit kita menjadi tua dengan lebih cepat bila umur makin meningkat.

Apakah cara melambatkan proses penuaan kulit?
  • Solekan 
  • Pembedahan plastik
  • Botoks
  • Rawatan Laser
Semua cara diatas adalah kesan sementara, mahal dan mengalami kesan sampingan yang mungkin menyebabkan kulit anda akan lebih teruk. 
Jadi FIKIR SEBELUM BERTINDAK!

Antara inisiatif yang anda boleh ambil secara semulajadi untuk mengekalkan kulit yang sihat dan berseri ialah mengambil suplemen. Kosnya murah, kekal lama & tidak memudaratkan. Paling penting pilih suplemen yang semulajadi dan bukan sintetik. Paling utama suplemen  yang telah mendapat kelulusan dari KKM. Produk Shaklee telah mencapai kriteria2 seperti itu, sebab itu ramai memilih Shaklee termasuk saya & keluarga :)

Antara produk Shaklee untuk kulit yang berseri, gebu dan muda sentiasa :-



  • Vivix ➜ Melambatkan proses penuaan sel kulit secara semulajadi.
  • CoQHealth Plus ➜ Memperbaiki peredaran darah darah, perlindungan sinaran uv semulajadi dan membantu kulit lebih sekata.
  • Collagen Powder ➜ Memberi kelembapan daripada rambut hingga ke kaki, membantu kulit lebih tegang, anjal dan lembut.
  • Vitamin C Plus ➜ Perlindungan antioksidaan yang kuat, membantu dalam penghasilan kolagen, kulit lebih cerah, tegang & gebu.
  • Vitamin E ➜ Membantu memberi perlindungan kulit untuk mengekalkan kelembapan, mencegah kulit kering dan menghilangkan cela.
  • ESP (Energizing Soy Protein) ➜ Blok asas bagi penghasilan sel-sel badan untuk kulit, otot, kuku & rambut lebih cantik

Anda masih belum terlambat untuk memanjakan kulit anda secara semulajadi dengan produk Shaklee!

Jika rasa-rasa berminat nak mencuba suplemen Shaklee untuk cantik berseri, bolehlah menghubungi kami untuk membuat pilihan kesihatan terbaik anda... InShaaAllah, kami akan cuba membantu anda untuk membuat pilihan & berikan service yang terbaik! 





26 September 2014

Langkah Berjaga-jaga Untuk Tidak Sakit

Assalamualaikum & Salam Sejahtera Semua.....

Sekejap jer masa berlalu kan. Hari ini dah hari jumaat. Promosi untuk Meal Shakes dan Collagen masih berjalan lagi yer. Jika ada yang berminat nak beli jangan lupa hubungi saya tau. Saya akan cuba berikan service yang terbaik untuk anda semua. Nak tanya-tanya dulu pun boleh. Tak khesah pun. Saya suka berkongsi maklumat dan pengalaman saya menggunakan Shaklee. Semalam saya dah bagi tips nak jadi popular di internet dari Jutawan Internet Irfan Khairi. Hari ini apa pulak saya nak kongsikan yer? 

Korang tahu tak bila korang akan sakit? Mungkin boleh tahu atau mungkin tak tahu. Apa korang buat yer untuk 'protect' diri tak bagi sakit? Apa langkah berjaga-jaga yang korang amalkan supaya jangan selalu sakit. Kalau badan sering jer sakit nanti nak pergi kerja pun tak dapat. Nak layan anak-anak & suami pun tak dapatkan. Jadi saya nasihatkan korang supaya jaga kesihatan diri. Kebanyakkan rakyat Malaysi ni kurang pendekatan terhadap kesedaran diri pada penjagaan kesihatan. Dulu saya pun macam tu jugak tau. Memang tak pandai nak jaga kesihatan ni. Dah sakit barulah reti nak jaga diri. Nak cari ubat bagai. Tahu sakit tu merimaskan. Tak selesa. Tapi memang berbeza lepas saya kenal apa itu suplemen @ makanan tambahan. Lain tau dengan ubat. Kalau korang nak tahu apa beza ubat dengan suplemen ni boleh baca kat sini


Lebih baik korang ambil langkah berjaga-jaga menjaga kesihatan sebelum penyakit tu menyerang kita. Lagi-lagi kalau kita di sahkan menghadapi penyakit yang serius kan. Kanser atau penyakit 3 serangkai yang popular di Malaysia seperti kencing manis, darah tinggi atau sakit jantung. Lebih teruk 3 penyakit tu datang sekaligus. Lagi rasa macam tak nak hidup. Tak lalu makan. Salah satu punca datang penyakit yang serius ni adalah disebabkan pemakanan kita. Di Malaysia mewah dengan pelbagai makanan. Cakap jer nak makan apa? Makanan dari Itali, Arab, India, Korea, China, Western. Semuanya ada kat negara Malaysia ni. Untung duduk Malaysia. Semua makanan boleh rasa.hehe.. Tu yang makan ikut sedap tekak jer kan. Tak hinggat :) Tak fikir apa akan jadi kalau tak jaga tabiat makan yang lebih baik. Dah lah makan main hentam. Makanan tambahan pun langsung takder ambil. Mana tak senang penyakit nak datang kan. 

Bukan apa, makanan tambahan ni penting kita ambil untuk menampung kekurangan nutrisi makanan dalam badan kita. Badan kita setiap hari memerlukan keperluan vitamin, mineral, dan keperluan asas lain. Kalau kita ni dah makan pun tak tentu. Rasa-rasa keperluan nutrisi dalam badan untuk 'protect' diri tak bagi sakit cukup ker? Jadi agak-agak diri tu memang agak susah nak jaga tabiat pemakanan yang baik, korang perlulah ambil suplemen yer untuk langkah berjaga-jaga dari diserang penyakit yang lebih seriusss.

Kalau tak tahu nak mulakan makanan tambahan yang mana satu, korang boleh baca kat sini untuk rujukan. Atau korang boleh jer hubungi kami untuk pertanyaan atau sembang2 apa yang lebih baik untuk korang ambil. Kami sedia membantu anda untuk membuat pilihan yang terbaik!


25 September 2014

Tips Menjadi Popular di Internet : Irfan Khairi

Assalamualaikum & Salam Sejahtera Semua.....

Siapa yang tak kenal dengan Irfan Khairi kan? Saya adalah salah seorang 'follower' Irfan Khairi. Memang suka baca info2 yang beliau beri. Banyak sangat tips tentang perniagaan internet yang beliau kongsikan. Saya sampai beli buku dia yang bertajuk Nota Jutawan ni. 

Buku ni senang faham sebab ada gambar-gambar. Suka beli buku yang ada gambar dari penulisan semata-mata.. Sebab saya ni jenis cepat mengantuk kalau baca buku. hehe.. Kalau ada gambar xder lah bosan sangat. Dah macam budak-budak plak kan ('',)

Sebenarnya nak kongsikan tips nak menjadi popular di internet. Saya jumpa ni kat blog Irfan Khairi. Jadi saya simpan kat blog saya untuk rujukan masa akan datang. Bak kata mentor saya MamaFaiz, anggaplah blog kita ni macam backup nota kita. Apa-apa info yang kita dapat kalau rasa sangat perlu untuk di simpan pada masa akan datang silalah simpan di blog... Tu sekarang dah terrajin update blog. Menyahut cabaran..hehe... Dalam kehidupan ni perlu ada cabaran kan? Kalau tak der tu yang diri tak kemana-mana. Duk takuk tu jer. Nak jadi insan luar biasa, nak jadi insan yang lebih memberi manfaat pada orang kena berani hadapi cabaran. Oklah, dah banyak membebel ni. Jom kita baca tips dari Irfan Khairi ni.

TIPS MENJADI POPULAR DI INTERNET


Ingin jadi popular di Internet? Anda mungkin ada tujuan dan matlamat tersendiri untuk jadi popular, sama ada kerana minat, impian ataupun untuk bisnes. Tidak kira apa jenis tujuannya, yang penting anda harus melakukannya dengan cara yang betul dan terancang. Jika tidak, anda mungkin akan mengalami kerugian ataupun krisis yang tidak diundang.

Apabila kita berbicara mengenai menjadi popular di Internet, ia bermaksud hanya di Internet. Peminat-peminat dan pengikut anda akan menyebut nama anda dan mengikuti diri anda hanya secara online. Namun tidak dinafikan, ia mungkin akan berterusan di dunia ‘offline’ juga di mana anda mungkin dijemput oleh pihak media, mengadakan program tertentu, disapa oleh peminat dan sebagainya.

Sebelum anda melakukan usaha-usaha untuk menjadi popular, anda harus jelas dengan matlamat anda dan merancang apakah yang anda mahu lakukan dengan kepopularan anda itu nanti. Jika tidak, anda hanya sekadar popular, tetapi anda tidak menghasilkan apa-apa manfaat untuk jangka masa yang lama.

Selain daripada itu, anda juga harus merancang tindakan yang anda harus lakukan secara konsisten agar anda tidak mudah tenggelam kerana selain daripada anda, berjuta lagi manusia lain juga berusaha untuk popular seperti anda.

Terdapat banyak cara untuk kita menjadi terkenal di Internet. 
Berikut adalah 7 Tip dan ‘ACTIONS’ yang boleh anda lakukan.

TIP 1 : Miliki sebuah blog

Ini adalah langkah pertama yang wajib. Anda boleh menggunakan sistem blog yang percuma seperti Blogger.com dan WordPress.com. Namun jika anda benar-benar serius, anda boleh hasilkan sebuah blog dot com anda sendiri yang terus menggunakan nama anda seperti mana yang dilakukan oleh jutawan Internet Irfan Khairi melalui blognya, iaitu www.IrfanKhairi.com.

Sebaiknya anda menggunakan nama anda untuk nama blog kerana matlamat anda sekarang adalah untuk mempopularkan diri anda. Pada blog anda itu, letakkan sedikit biodata diri anda dan juga gambar anda (jika mahu).

Setelah anda mempunyai sebuah blog, anda boleh mula menulis. Anda boleh menulis apa sahaja perkara yang umum ataupun anda boleh memfokus kepada topik-topik yangspesifik sahaja. Sebagai contoh, Irfan Khairi menulis mengenai bisnes, perniagaan Internet dan motivasi. Bermaksud, beliau akan terkenal dalam kalangan orang yang meminati topik-topik tersebut.

Jika anda menulis pelbagai topik tanpa fokus, anda mungkin akan dikenali oleh sesiapa sahaja sebagai seorang yang popular di Internet.Tidak kisah apa saja topik, anda tulislah sesuatu yang memberi manfaat kepada pembaca.

TIP 2 : Facebook

Mungkin anda sudah mempunyai akaun Facebook, iaitu sebuah profile sendiri. Jika anda ingin popular di Internet, menggunakan profile Facebook adalah tidak sesuai, sebaliknya anda perlu menggunakan Facebook Page. Dengan menggunakan Facebook Page, lebih ramai orang dapat mengikuti perkembangan anda dan ia lebih meluas.

Sama seperti blog, anda perlu kongsikan perkara-perkara yang bermanfaat kepada pengikut anda di Facebook. Pelbagaikan bentuk gaya penyampaian seperti serius, kelakar, santai dan sebagainya agar pengikut anda tidak bosan. Gunakan juga imej dan juga video selain sekadar menulis teks sahaja.

Setelah anda membina Page anda sendiri, promosikan ia di blog anda agar lebih ramai orang yang akan menyertai Page anda tersebut. Kelebihan menggunakan Facebook Page adalah, pengikut dan peminat anda dapat promosikan Page itu kepada orang lain dengan lebih mudah tanpa sebarang halangan.

TIP 3: Youtube

Selain membaca, pengguna Internet juga suka menonton video. Salah satu laman web yang mempunyai rating yang tinggi adalah Youtube.com. Jika anda memuat naik video yang menarik di sana, video anda akan cepat tersebar di dunia online sama ada diFacebook, blog, website, forum dan sebagainya. Malah, video anda akan mula menjadi buah mulut orang lain.

Sudah ramai pengguna Youtube yang biasa-biasa sudah menjadi popular. Contohnya, ramai artis di Malaysia adalah lahir daripada Youtube. Mereka pada mulanya hanya sekadar berkongsi video mereka secara suka-suka sahaja. Namun setelah mereka mempunyai ramai pengikut, pelbagai peluang terhidang di hadapan mereka.

Anda juga mampu mendapat perkara yang sama jika menggunakan Youtube. Perkara yang penting adalah anda perlu kongsikan video yang bermanfaat, namun tidak terlalu serius. Ia tidak semestinya anda perlu menyanyi, mungkin video yang unik, menarik dan santai untuk orang lain menontonnya, tetapi bermanfaat.

TIP 4: Kerjasama dengan orang popular

Ini mungkin satu kelebihan jika anda melakukannya. Ia umpama tonik segera untuk anda ‘melompat’ dengan lebih jauh walaupun anda baru bermula. Namun, cara ini mungkin sukar dan ia bergantung kepada rezeki anda juga.

Sebelum anda mula menggunakan cara ini, sebaiknya anda sudah mempunyai pengikut anda sendiri sama ada di blog, Facebook dan sebagainya. Malah lebih baik jika orang yang sudah popular itu juga mengenali anda walaupun sekadar melalui Internet.

Anda hanya perlu hubungi mereka dan berbincang apakah yang anda dapat lakukan secara bersama walaupun sekecil-kecil idea. Kelebihan kerjasama sebegini adalah kedua-dua pihak akan mendapat pendedahan (promosi) dengan lebih meluas. Kelebihan bagi anda adalah, pengikut dan peminat mereka akan mula mengenali anda.

TIP 5: Twitter

Selain Facebook, Twitter juga adalah ‘alat’ yang kerap digunakan oleh orang-orang popular untuk berkongsi sesuatu terutama cerita semasa mereka. Twitter lebih mudah digunakan kerana anda hanya perlu menulis ayat yang pendek sahaja. Gunakan Twitter untuk memberikan maklumat, info, pendapat dan sebagainya secara ringkas. Tulis juga perkembangan semasa anda yang terkini.

TIP 6: Konsisten

Apa sahaja cara yang anda gunakan seperti yang dinyatakan di atas, anda perlu konsisten melakukannya jika anda benar-benar serius mahu menjadi popular. Usaha yang konsisten adalah amat penting terutama di peringkat awal usaha anda. Salah satu cara untuk kekal konsisten adalah dengan melakukan perancangan yang lengkap untuk jangka masa panjang.

TIP 7: Kreatif dan unik

Boleh dikatakan banyak perkara telah diketahui oleh kebanyakan orang terutama di Internet. Cuma mereka akan mengambil tahu kembali perkara itu apabila ia disampaikan dengan cara yang berbeza. Elakkan melakukan sesuatu yang sama seperti orang lain lakukan untuk mengelakkan peminat anda mula hilang minat. Keunikan anda akan memastikan anda adalah lain daripada yang lain, bukan seorang “copy & paste” semata-mata.

NOTA PERINGATAN
  • Tiada jalan singkat untuk berjaya. Lakukan sesuatu usaha yang tidak bertentangan dengan agama dan undang-undang.
  • Elakkan publisiti murahan yang boleh menjatuhkan maruah kita.
  • Jadikan kedudukan popular kita sebagai kelebihan untuk kita berikan kebaikan kepada manusia sejagat.
  • Terlajak perahu boleh diundur, terlajak kata buruk padahnya. Jaga kata-kata kita agar tidak mengguris hati orang lain.
  • Apabila sudah popular, jangan lupa asal-usul diri.
Terima kasih kerana sudi membaca diblog ini!

24 September 2014

Nutrisi Terbaik Si Kecil Anda

Assalamualaikum & Salam Sejahtera Semua.....

Ada tak korang rasa anak korang selalu kena sakit? Asyik nak kena pergi hospital jer.. Ambik ubat demam lah, ubat selsema lah, ubat cirit birit lah. Macam-macam lah. Kita pun rasa kesian kan. Siapa tak sayang anak kan. Tapi kadang-kadang bagi ibu bapa yang bekerja terlintas rasa letih sebab perlu berulang alik pergi klinik. Dengan nak hadapi masalah di tempat kerja lagi. Rasanya doktor atau nurse kat citu pun dah kenal muka kita agaknya. Asyik muka kita jer ke citu kan.


Rasa-rasa sebab apa anak kita sering sakit yer? Tak cukup makan? Nak kata tak cukup makan banyaknya dia makan. Kebiasaan anak-anak kita ni antibodi dia kurang sedikit dari orang dewasa. Memang kita selalu bagi dia makanan yang cukup. Tapi rasa-rasa khasiat makanan yang kita bagi tu cukup tak? Lagi-lagi kita ibu bapa yang bekerjaya. Bukan senang nak jadi ibu bapa yang 'perfect' untuk anak-anak kita kan. Sebab tu bagi saya makanan tambahan zaman modern ni sangat perlu untuk anak-anak kita.


Banyak faktor kenapa anak-anak tidak cukup nutrisi. Antaranya :-
  • Anak suka memilih makanan
  • Anak suka makan makanan segera dari makanan berkhasiat
  • Anak suka minum air berkordial yang tinggi gula serta berasid
  • Anak suka main game di hand phone atau ipad
  • Ibu bapa yang terlalu taksub dengan permainan video atau media sosial di hand phone dan laptop
  • Persekitaran yang tercemar
Nutrisi yang lengkap dan gaya hidup yang sihat ketika kanak-kanak bukan sahaja pada kesihatan tetapi juga memberi kesan pada masa depan mereka. Jadi makanan tambahan masa kini amat diperlukan oleh anak-anak kita supaya mereka lebih tangkas, bijak dan menyerlah demi masa depan mereka.


Antara cadangan makanan tambahan yang perlu untuk si kecil kita membesar dengan sihat & cerdik ialah :-

Meal Shakes


Omega Guard


Vitamin Chewable


Jika rasa-rasa berminat nak mencuba makanan tambahan terbaik untuk si manja anda ini, bolehlah menghubungi kami untuk membuat pilihan kesihatan terbaik anak-anak anda... InShaaAllah, kami akan cuba membantu anda untuk membuat pilihan & berikan service yang terbaik!


Giveaway by NazaTupperware. JOM JOIN!!

Assalamualaikum & Salam Sejahtera Semua.....

Hari ini sambil-sambil blogwalking terjumpa giveaway yang sangat menarik. Mana tahu ada rezki saya kan.hehe.. Suka gak barang tupperware ni sebab sangat berkualiti. Tahan panas & tahan lasakkk.. Wah promote plak macam haku plak yang jual..hehe.. Saya tak jual tupperware yer. Saya jual Shaklee jer :) Kalau korang nak turut serta giveaway ni boleh tekan picture kat bawah ni.



Wish Me Luck uall....

Terima kasih sudi membaca di blog ini!

23 September 2014

Kegembiraan Elak Diri Jatuh Sakit

Assalamualaikum & Salam Sejahtera Semua....

Nak kongsi info dengan korang. Sejak semalam mentor saya bagi homework kat geng2 shaklee sharing sesama kawan kat group apa yang kami dah baca untuk setiap hari. Banyak info yang saya dapat. Memang best bila berkawan lebih ramai orang. Tak kira secara offline atau online. Sejak join shaklee ni memang ramai kawan saya perolehi dari sumber online. Kadang-kadang jer kami akan berjumpa kalau ada majlis @ kelas tertentu yang dianjurkan oleh shaklee sendiri atau sesama ahli Group Shaklee untuk mengeratkan silaturrahim. Otak pun akan sentiasa berkembang. Takderlah asyik fikir pasal kerja jer..fasal family or life jer kan... Majmuk kan pelbagai info atau aktiviti. So, hidup kita pun lebih happy & jaranglah penyakit menyerang. 


Cuba anda kenal pasti siapa di antara sahabat anda yang sentiasa 
tersenyum bahagia dan gembira. Berkemungkinan orang itu 
adalah orang yang paling sihat-sihat antara teman-teman anda. 
Kebahagiaan adalah kunci kepada kesihatan sejati. 
Individu yang bahagia dan gembira jarang mengalami tekanan perasaan 
dan perkara inilah yang menyebabkan mereka begitu sihat. 

Langkah kedua untuk mengelakkan jatuh sakit adalah dengan cara hidup 
gembira dan bahagia tanpa tekanan perasaan yang boleh memudaratkan. 
Umum mengetahui bahawa semakin tertekan seseorang itu 
dalam kehidupan sehariannya, semakin mudah seseorang itu jatuh sakit. 

Penyakit itu tidak semestinya dalam bentuk batuk dan selsema sahaja. 
Tekanan perasaan yang berlarutan juga boleh menyebabkan 
penyakit darah tinggi, kencing manis dan barah. 
Tiga penyakit tersebut merupakan pembunuh nombor satu pada masa ini. 
Dengan itu tidak salah jika kita katakan bahawa 
tekanan perasaan merupakan pembunuh utama 
di kalangan masyarakat kita sekarang ini. 

Terdapat banyak cara untuk mengelakkan tekanan di dalam hidup kita. 
Bagaimanapun salah satu cara yang paling berkesan tersingkap dalam ayat ini
‘Jangan susah, sentiasalah bergembira’. 
Untuk mengelakkan diri daripada jatuh sakit, sentiasalah bergembira. 
Carilah kebahagian melalui apa cara sekalipun. 
Cipta kegembiraan dalam diri kita dan 
biarlah semua sel-sel dalam badan kita berada dalam kegembiraan. 
Jika anda belum menemui kebahagiaan itu, berpura-puralah gembira 
sehingga anda bertemu dengan kegembiraan yang sebenar. 
Kerana jika anda tidak dapat menemukan kegembiraan dan kebahagian 
dalam hidup anda, anda pasti akan jatuh sakit.


Tu sumber info yang saya jumpa mengatakan kehidupan kita perlu sentiasa gembira untuk biarkan sel-sel sihat. Barulah diri kita jarang ditimpa penyakit terutama 3 penyakit serangkai tu... Mintalah jauhkan!

Sedikit tips dari seorang kawan group shaklee kalau diri diserang sakit dan tak nak ambil panadol. Korang boleh ambil inisiatif macam kat bawah ni. Kebiasaannya kalau demam saya suka ambil Nutriferon & Vitamin C. Info kat bawah ni saya baru tahu tadi selain 2 produk yang selalu saya ambil untuk penahan semulajadi.

  • Penahan sakit - Omega 3, omega 3 ni penahan sakit semula jadi (anti inflammatory), tapi untuk keberkesanan yang lebih optimum, gabungkan b-complex (yang juga penahan sakit semula jadi) dan multivitamin (Vitalea).
  • Kenapa kena gabung? Sebab apabila inflamasi terjadi, badan kita sebenarnya memberikan signal yang ia kena attack dengan sesuatu bendasing yang menyebabkan reaksi inflamasi..
  • Omega 3 dan Vitamin B memang membantu kurangkan inflamasi tersebut, tetapi badan juga perlukan nutrisi supaya bahagian badan lain lebih kuat sekaligus melawan bendasing yang sebabkan inflamasi tersebut..
"Sharing is Caring"

Terima kasih kerana sudi membaca di blog ini!

22 September 2014

Perbezaan Ubat VS Suplemen

Assalamualaikum & Salam Sejahtera Semua….

Ramai sebenarnya yang tak tahu atau tak faham perbezaan Ubat dengan Suplemen. Disebabkan kita kurang faham, jadi kita mengabaikan suplemen untuk keperluan badan kita. Jom kita semak apa perbezaan ubat dengan makanan tambahan ni atau lebih dikenali sebagai suplemen.

PERBEZAAN ANTARA UBAT DENGAN SUPLEMEN


Medicine (Ubat)

  1. Ubat sama sekali ganjil dengan tubuh badan. Mereka tidak menjadi sebahagian daripada tisu-tisu kita, tidak juga menyumbang bahan-bahan berkhasiat.
  2. Ubat ialah ejen-ejen bahan kimia yang kuat yang boleh mengubah fungsi –fungsi secara menggangu tindakan biokimia dan proses enzim.
  3. Ubat boleh mengakibatkan kesan sampingan, kebanyakkan boleh kekal dalam badan. Malahan aspirin boleh kekal menyebabkan ganguan dalam perut, pendarahan dalam perut, loya, ganguan penglihatan, ganguan mental, bintik-bintik merah, telinga berdengung, ganguan penghadaman, dan akhirnya kematian.
  4. Ubat bertindak baik hanya secara berasingan. Ianya boleh menggangu satu sama lain dan berkebolehan menghasilkan kesan-kesan sampingan.
  5. Ubat baik dimakan biasanya dipertengahan waktu makan untuk mengelakkan hal yang saling mempengaruhi atau pencairan oleh kesan daripada makanan.
  6. Ubat berkemungkinan membawa maut. Salah guna atau berlebihan boleh membunuh.
  7. Ubat menghasilkan kesan kepada setiap orang. Tidak kira apa keadaan seseorang itu. Seseorang boleh merasai kesan pengambilannya.
  8. Ubat bertindak cepat dan menakjubkan, sering mengasar seseorang boleh menerima kesanya dalam jangka masa yang pendek beberapa minit atau jam.
  9. Ubat merawat kesan atau tanda-tanda sakit, tetapi bukannya merawat punca sakit. Ianya hanya menutup kesakitan, disebaliknya ia tidak memulihkan. Tidak ada keadaan badan yang disebabkan oleh kekurangan apa-apa ubat. Contohnya sakit kepala, bukan disebabkan kekurangan aspirin pada sesuatu sistem.
  10. Orang tua biasanya memerlukan ubat pada sukatan yang rendah kerana mudah mendapat kesan sampingan yang serius jika dibandingkan dengan orang muda.
Suplemen (Vitamin)
  1. Bahan berkhasiat kesemuanya adalah semulajadi dan penting kepada tubuh badan. Jika kita kurang mengambilnya, kita akan mati atau sengsara akibat kelemahan fungsi organ.
  2. Bahan-bahan berkhasiat bertindak dengan membantu tindakan biokimia dan pemprosesan enzim.
  3. Bahan berkhasiat tidak menimbulkan kesan sampingan. Menggunakannya berlebihan hanya tergangu sementara. Oleh itu badan akan membina system enzim untuk menghadapi bahan berkhasiat, ianya bersedia menghadapi kelebihan.
  4. Bahan berkhasiat bertindak lebih baik secara bersatu antara satu sama lain ibarat rantai. Kesemuanya harus bergabung untuk menghasilkan kesan yang lebih baik.
  5. Bahan berkhasiat baik diambil bersama makanan. Ianya lebih berkesan menyerap bersama makanan dan mempertingkatkan keberkesanan penghadaman lain-lain factor makanan.
  6. Bahan berkhasiat adalah selamat. Tiada satu pun kenyataan yang tercatit mengenai merbahayanya dengan pengambilan vitamin, zat galian dan asid amino.
  7. Bahan berkhasiat tidak menghasilkan tindak balas kepada seseorang. Ianya hanya member kesan sekiranya bahan-bahan berkhasiat ternyata kekurangan dalam tubuh badan.
  8. Bahan-bahan berkhasiat bertindak secara perlahan-lahan dalam jangka masa yang panjang. Ia kebiasannya mengambil masa berbulan-bulan untuk mencapai kesan kejayaan.
  9. Bahan berkhasiat bertindak merawat terhadap PUNCA penyakit sekiranya digunakan kerana menampung kekurangannya. Jika sesuatu keadaan yang sedia ada itu berpunca dari kekurangan sesuatu bahan berkhasiat yang tertentu oleh itu menambahkannya ketika mengambil makanan dapat mengatasi masalah serta kerosakan yang telah terjadi dan tidak berulang lagi.
  10. Orang tua memerlukan lebih banyak bilangan khasiat, oleh kerana faktor-faktor kekurangan yang berlarutan begitu lama serta penghadaman yang lemah.

RINGKASANNYA

Ubat di ambil ketika kita sakit sahaja...
Vitamin boleh diambil bila-bila masa... 
Dan yang paling penting minum air banyak semasa mengambil vitamin...
Ubat mengandungi dadah yang membolehkan ia bertindak dengan cepat....
Vitamin tidak menggunakan dadah tetapi mengandungi banyak 
vitamin-vitamin yang sihat yang digunakan 
untuk melawan segala penyakit....

"MENCEGAH ADALAH LEBIH BAIK DARI MENGUBATINYA"

21 September 2014

Kek Coklat Simple

Assalamualaikum  & Salam Sejahtera Semua.....

Hari hujung minggu biasa memang saya rajin memasak. Sajer mencuba-cuba resepi yang best.. Korang macam mana? Wat aktiviti apa hujung minggu? Walaupun badan dah makin berat dengan kehamilan ke 2 yang dah masuk 30 weeks ni. Demi tekakku nak makan kek coklat, ku gagahkan juga membuat...hihi.. Lagi pun si comel Irdina suka makan kek coklat. Asyik beli jer kan. Apa kata buat sendiri.. Jimat.. Leh sesuaikan citarasa sendiri.

Ok resepinya senang jer... Pakai kukus. Kawan ku bagi resepi ni bakar. Tapi aku kukus :) Sian Irdina tunggu kek lama sangat nak siap. Tapi hasilnya memang sedappp dan yummy! Korang cubalah, pasti tak menyesal...

Kek Coklat Versi Ummi Syahmi

RESEPI KEK COKLAT SEDAP & SIMPLE

Bahan A


1 cawan serbuk koko (Jenama Van Houten)
1 cawan susu pekat
1 cawan susu cair
1 cawan minyak
1 cawan gula (saya kurangkan jadi 3/4 cawan)

Kita masukkan semua Bahan A dalam periuk, kacau sampai sebati semua. Lepas tu masak atas api sampai gula larut. Tak payah tunggu menggelegak. Tutup api & sejukkan. Proses ni perlu kacau selalu yer takut coklat hangus melekat kat bawah.

Bahan B

4 biji telur ayam
1 sudu kecil esen vanilla


Kita pecahkan telur & pukullah hingga kembang sedikit. Lepas tu masukkan esen vanilla dan pukul lagi sikit agar sebati. Kemudian letak tepi.

Bahan C



1 cawan tepung 
1 sudu kecil soda bikarbonat
1 sudu kecil baking powder

Masukkan dalam tempat pengayak kesemua sekali & ayaklah sekali. Saya terrajin buat 3x ayak :) Kemudian letak tepi.

Sessi penyatuan kesemua bahan-bahan

  • Bahan A yang telah sejuk tadi dimasukkan Bahan B & Bahan C secara berselang seli. Saya hanya meggunakan senduk jer. Godak-godak & kaup balik bagi sebatikan adunan kek.
  • Sapukan mentega/majerin pada semua kawasan dalam loyang & letakkan kertas minyak.
  • Masukkan adunan kek ke dalam loyang. Ohh yer, sebelum korang masukkan adunan kek tu panaskan loyang sekejap dalam pengukus. Ni tips saya pernah dapat kat blog mana ntah. Lupa lah. Sorry yer ;) Memang selalu kalau nak wat kek jenis kukus2 saya akan wat benda ni dulu. Tips ni memudahkan kek untuk dikeluarkan nanti selepas masak...


  • Letakkan aluminium foil di atas loyang (yang ni pulak untuk elakkan kek kita jadi berlubang-lubang nanti). Pastu kukuslah kek di antara 60-80 minit sampai kek tu benar-benar masak. (Korang nak tahu tips nak tahu kek tu masak ke tak, cucukkan jer lidi/pisau di tengah2 kek dan keluarkan. Kalau bersih jer lidi/pisau tu maknanya kek dah masak)

Ganache untuk letak atas kek


3 sudu besar koko (Saya ganti dengan 1 paket 3 in 1 Coffee Hazelnut & 2 sudu besar koko)
1/2 tin susu pekat
3 sudu mentega

  • Satukan jer semua bahan dalam mangkuk tahan panas. 
  • Saya menggunakan kaedah "double boiler". Kaedah ni korang letak air dalam periuk, pastu mangkuk yang berisi adunan tadi tenggekkan atas periuk. Guna api sederhana jer. 
  • Cairkan & kacau bahan-bahan tu sehingga sebati & nampak sampai berkilat. Tutup api. 
  • Pastu coklat cair tadi tuangkan atas kek. Hiaskan kek ikut kreativiti korang. Main belasah jer. Asalkan sedap tekak nak makan ('',) Dah siappp! Ni lah hasilnya hiasan bersama si comel ku Irdina...




Selamat mencuba yer...

Terima kasih kerana sudi membaca di blog ini!

20 September 2014

Suplemen Asas Kulit Cantik

Assalamuaalaikum & Salam Sejahtera Semua.....

Hari-hari cuti ni nak cerita tentang kecantikan kulit :) Korang nak tahu tak apa vitamin asas untuk kecantikan kulit? Asasnya kalau nak kulit cantik rajinlah makan vitamin C, E & B Complex. Ni saya senaraikan antara kelebihan setiap keperluan vitamin tersebut. 

Suplemen Asas Kulit Cantik

  • Vitamin C

Berfungsi untuk membuat gam antara sel. Kehadiran vitamin ini memberikan kekenyalan dan memutihkan kulit. Vitamin ini adalah antara ramuan krim kosmestik pemutih kulit, tetapi vitamin ini diubah suai kerana sifat semula jadinya tidak stabil.
  • Vitamin E
Vitamin ini dan rakannya, C, adalah untuk mengekalkan keremajaan. Sumber vitamin ini adalah dari minyak sayur-sayuran, daging dan kekacang. Kita tidak perlu banyak, tetapi lebih banyak lebih baik kerana setakat ini belum ada kes toksik membabitkan vitamin ini. Kajian mendapati, vitamin ini baik untuk mencegah banyak penyakit, termasuk jantung dan kanser.
  • Vitamin B
Vitamin ini adalah untuk kecergasan serta baik untuk mereka yang hidup dalam tekanan yang memerlukan banyak tenaga. Sumber vitamin ini adalah dari haiwan seperti daging dan kekacang, tetapi sifat vitamin B yang tidak stabil, iaitu rosak apabila dimasak terlalu lama serta larut air menyebabkan vitamin ini hilang begitu saja. Sehubungan itu, cara masakan penting dan antara cara mengekalkan vitamin ini ialah dengan daging yang dipotong selepas dibasuh terus disimpan dalam peti ais dan apabila hendak dimasak, terus dimasukkan dalam periuk.Kekacang seperti kacang tanah dan dal direndam terlebih dulu antara tiga jam hingga semalaman kerana kekacang yang bertindak balas seperti hendak bercambah akan meningkatkan paras vitamin ini.

3 vitamin diatas adalah pilihan ramai yang ingin 
mendapatkan kulit cantik, berseri, anjal & kelihatan muda. 
Harga setiap vitamin yang mampu dimiliki dan terbukti berkesan 
menjadikan vitamin diatas begitu ramai peminat untuk cantikkan kulit.

Salah seorang pengguna 3 vitamin diatas yang mengamalkan secara konsisten. Korang boleh lihat sendiri kulitnya yang cantik berseri :)


Fungsi setiap vitamin Shaklee yang diambil oleh beliau :-


VITAMIN C
  • Membentuk kolagen
  • Mencantikkan kulit
  • Membantu melindungi kulit dari sinar matahari
  • Membantu kulit anjal & kelihatan lebih muda berseri

VITAMIN E
  • Melambatkan penuaan (awet muda)
  • Membantu keseimbangan hormone
  • Mengawal kadar minyak dalam liang kulit
  • Mengurangkan jeragat
  • Memulihkan kulit dgn cepat akibat selaran matahari (punca utama kedutan pada wajah) jika diambil bersama Vitamin C
  • Mencegah daripada keradangan yg menyebabkan kemerahan kulit
  • Vitamin E Shaklee mengandungi Selenium manakala kebanyakan Vitamin E di pasaran dijual berasingan dengan selenium
B COMPLEX
  • Menstabilkan hormon. Hormon yang tidak stabil menyebabkan jerawat mudah terhasil
  • B Complex (B for Beauty) menjaga kesihatan kulit daripada dalam. Ia membantu mengurangkan garis-garis halus di kulit. 
  • Vitamin B Complex juga penting mengekalkan tona kulit yang sihat & berseri. Lebih kerap anda berada di bawah matahari, lebih banyak B Complex diperlukan
  • Mencegah kelesuan

Jika rasa-rasa berminat nak mencuba vitamin-vitamin kecantikan ni, bolehlah menghubungi kami untuk membuat pilihan terbaik anda... InShaaAllah, kami akan cuba membantu anda untuk membuat pilihan & berikan service yang terbaik! 




19 September 2014

Jangan Malu Berdoa!

Assalamualaikum & Salam Pagi Jumaat Semua.....

Pagi ni sajer nak kongsi tazkirah... Orang kata kalau kita dapat ilmu yang baik elok dikongsikan bersama-sama.... Mudahan kita dapat manfaat dari perkongsian ini :)



Jangan kedekut berdoa. Ada satu doa yang Allah jamin akan maqbulkan bila-bila masa saja iaitu doa kepada seseorang tanpa orang itu mengetahui dia didoakan. Apabila kita mendoakan orang lain, akan hadir bersama seorang malaikat yang akan mendoakan DOA yang sama pula untuk kita. Syaratnya – JANGAN beritahu orang yang didoakan itu....

Teringat pesanan saya oleh Ustaz Don masa pergi Festival Makanan Halal kat Mines hari tu... Jika kita/family sakit atau sedang mengalami pembedahan selalulah menyebut perkataan "LailahaillAllah" seberapa banyak yang mungkin. Tak yah kira. Sebut jer, InsyaaAllah akan mengurangkan kesakitan dan mempermudahkan kesakitan tu...

Lagi satu Ustaz Don pesan, selepas solat jangan lupa zikir "Subhaanaallah, Alhamdulillah, Allahuakbar" sebanyak 33x setiap satu. Banyak kelebihannya... Amalan ni adalah amalan yang disukai Allah s.w.t & Rasulullah s.a.w. Jom kit aamalkan bersama, mudahan kita tergolong di kalangan orang yang beriman & orang yang sentiasa dilindungi Allah selalu..
Amennnnn.........

Terima kasih kerana sudi membaca di blog ini!

18 September 2014

Sarapan Penting Untuk Tidak Gemuk

Assalamualaikum & Salam Sejahtera Semua....

Dah sarapan tak korang ni? Apa menu sarapan korang? Simple ker atau jenis yang heavy2? Tahu tak korang sarapan tu penting untuk badan kita bekerja sepanjang hari. Tapi ramai jer yang mengabaikan sarapan ni. Biar jer perut kosong. Sampai pukul 10 pagi baru nak makan, atau terus sekaligus makan tengah hari. Kadang2 ada yang terfikir sarapan ni tidak penting dan keliru. Ada beberapa alasan sebenarnya menyebabkan pentingnya sarapan waktu pagi untuk kesihatan berpanjangan.

Riset di Harvard University AS menunjukkan, 
orang yang teratur sarapan pagi 
memiliki kecenderungan hingga 50% 
tidak mengalami kegemukan apabila mereka menimbang berat mereka, berbanding mereka yang melewatkan sarapan!



Kat bawah ni sedikit penerangan Mengapa sarapan memberi kebaikan bagi tubuh serta tips bagaimana menjadikannya sebagai gaya hidup :-

1) Sarapan dapat memenuhi nutrisi yang diperlukan.

Menunda sarapan membuat anda sulit memperoleh nutrisi dan vitamin yang direkomendasikan. Menu sarapan seperti sereal dengan susu atau yogurt rendah lemak plus granula akan memberi cukup kalsium dan serat.

2) Sarapan boleh menurunkan berat badan.

Ketika anda beraktiviti dengan perut kosong, tubuh akan membakar kalori secara lambat. Menurut ahli nutrisi penulis buku The F-Factor Diet Tanya Zuckerbrot, R.D., sarapan pagi setelah perut kosong semalaman dapat meningkatkan metabolisme, ini bererti pembakaran kalori sepanjang hari menjadi lebih efisien. Namun Zuckerbrot menekankan bahawa kunci dari semuanya adalah jenis makanan yang anda ambil. Makanan dengan kandungan karbohidrat sederhana seperti donat akan membuat glukosa melonjak, kemudian turun secara drastik. Ini juga menyebabkan Anda merasa lapar pada jam 11-an. Cara yang lebih baik adalah mengambil makanan jenis berkarbohidrat kompleks seperti oatmeal atau roti gandum murni. Makanan dengan kadar serat tinggi dan rendah gula akan dicerna dengan lambat, sehingga menyediakan energi yang konstan dan membuat anda tidak cepat lapar. 

3) Sarapan tingkatkan kemampuan otak. 

Riset para ahli dari Universitas Swansea Wales membuktikan bahawa pelajar yang selalu sarapan mencatat rata-rata skor 22% lebih tinggi berbanding mereka yang tidak sarapan. Ketika anda bangun pagi, sebahagian besar energi - dalam bentuk glukosa dan glikogen - telah habis digunakan oleh aktiviti sehari sebelumnya. Menurut para ahli, glukosa adalah satu-satunya bahan bakar yang diperlukan otak. Tanpa glukosa yang cukup, Anda merasa lelah dan melayang-layang

4) Perlindungan terhadap sakit jantung.

Riset menunjukkan, wanita sihat yang melewatkan sarapan selama dua jam memiliki kadar kolesterol buruk LDL lebih tinggi berbanding mereka yang bersarapan semangkuk sereal plus susu di pagi hari. Zuckerbrot menjelaskan, serat dapat mengikat kolesterol dan mempercepat eksresinya sebelum mencapai pembuluh arteri. Oleh sebab itu pula, penelitian 10 tahun yang dilakukan Harvard Nurses Health menyimpulkan bahwa pengambilan serat tinggi berkaitan dengan penurunan risiko penyakit jantung hingga mencapai 50%. 

Tips Sarapan Sihat




1) Sarapan sebaiknya mengandungi sekurang-kurangnya 5 gram serat, satu hidangan kalsium (setara dengan segelas susu atau yogurt) plus protein dan lemak. Elakkan pengambilan gula hingga 6 gram (satu sudu setara 4 gram).

2) Jika tak ada waktu sarapan di rumah, Anda boleh membawa roti isi dan susu untuk dinikmati semasa perjalanan atau pun setelah sampai di tempat kerja.

3) Telur dadar bahan makanan yang relatif praktis dan mudah disajikan. Kandungan nutrisi dalam telur iaitu vitamin A, B2, B6, B12, zat besi, kalium, kalsium, dan zat lain, sangat diperlukan tubuh kita.

4) Untuk mempelbagaikan sarapan, kita boleh mengambil buah kesukaan untuk keperluan vitamin bagi tubuh. Jika ada waktu di malam hari, blenderlah buah dicampur yogurt atau susu dan simpanlah di peti ais untuk diambil pagi harinya.

5) Bila Anda selalu tidak merasa lapar saat pagi hari, Zuckerbrot menyarankan agar anda menghentikan makan setelah pukul 8 malam hari. Dalam dua atau tiga jam ke depan, jam biologis nafsu makan anda akan berubah. Setiap bangun pagi hari, anda akan merasa lapar. (kompascom)


Terima kasih kerana sudi membaca di blog ini!

15 September 2014

Anak Bijak & Sihat

Assalamualaikum  Salam Sejahtera Semua....

Hari ini nak cerita tentang my little princess :)

Alhamdulillah, anak kami Irdina Nor Syahmi makin aktif dan semakin bijak berkata-kata sekarang... Happy saya & suami tengok...


Irdina jarang sakit sebenarnya, mungkin sebab dia menyusu badan sehingga umur hampir 3 tahun. Misi saya nak menyusukan dia sehingga 2 tahun berjaya. Syukur sangat. Antara penyebab2 berjaya selain berdoa & menjaga pemakanan saya amalkan rutin mengepam mengikut waktu dan ambil suplemen shaklee... Yer, saya memang jenis kena ambil suplemen baru susu semakin ok. Ada orang kata tak makan suplemen pun susu banyak gak. Yerlah ikut badan masing2 kan. Ada orang memerlukan. Ada orang tak makan apa2 pun susu ok. Tapi bagi saya suplemen ni penting sebenarnya, lagi2 ibu yang bekerjaya seperti saya. Makanan yang kita ambil setiap hari tak tahu cukup zat ker, diserap khasiat sepenuhnya ker tak. Tu sebab kadang2 kita akan rasa badan kita cepat letih dan mudah dah naik marah dengan anak2.. Sian anak2 kena jadi mangsa sebab kita letihkan. Badan kita dah ambil tenaga untuk menyusukan anak kita. Segala zat & sumber kalsium protein bagai dah disalurkan pada anak kita. Jadi badan kita dah kekurangan zat. Sebab tulah mudah jer nak marah... nak mengamuk... tension kan. Tu bagi pendapat saya lah. Lain orang lain pendapatkan :)

Alhamdulillah banyak kesan positif pada irdina & diri saya sendiri... Bukan hanya impian nak susukan anak sahaja saya dapat, kesihatan yang lebih baik & kecantikan dalaman serta luaran juga diperolehi dengan mengenali Shaklee....

Jika ada ibu-ibu yang menyusu inginkankan nasihat atau tips berguna bagaimana saya berjaya mencapai misi menyusukan anak saya sehingga 3tahun. Bolehlah menghubungi saya melalui email atau whatsapp untuk saya kongsikan pengalaman saya sendiri dengan anda. Saya sangat teruja & happy jika anda ingin beri susu ibu untuk anak-anak anda. Itulah yang terbaik seperti tertulis dalam Al-Quran. (Bagi yang beragama Islam)

Ummi Maisaharah
018-2465122
maisaharah@gmail.com
ummirdinacong.blogspot.com


14 September 2014

Kelebihan Vitamin C

Assalamualaikum & Salam Sejahtera Semua….


Hari ini saya nak cerita tentang vitamin C yang selalu orang duk ambil untuk pertahanan badan. Semua orang tahu vitamin C sangat bagus diambil. Tetapi setakat mana anda tahu tentang vitamin C ni... Dibawah ini sedikit info tentang Vitamin C yang patut anda tahu :)

Vitamin C membantu dalam penyerapan zat besi oleh badan dalam pembentukan sel darah merah. Vitamin C juga berupaya mencantumkan bahan logam berat seperti plumbum, raksa, arsenik dan lain-lain toksik menjadikan ianya tidak bahaya pada buah pinggang & dapat dinyahkan drpd badan dengan lebih mudah. 

Sangat bagus diamalkan selalu terutama bagi mereka yang MEROKOK kerana dapat membersihkan darah dan elakkan buah pinggang daripada mengalami kerosakan yang teruk.. So, perokok-perokok diluar sana jangan lupa ambil vitamin C yer!

Vitamin C adalah vitamin yang sangat sangat rapuh. Ia mudah rosak pada suhu yang terlalu tinggi. Maka apabila cuaca panas, Vitamin C dalam badan yang sedia ada akan musnah. 

Apakah tanda kekurangan Vitamin C yang sangat ketara? 

  • Mudah tertekan (stress) 
  • Gigi & Anamel yang lemah 
  • Kurang daya tahan tubuh 
  • Kulit kelihatan sangat kering dan bersisik 
  • Tapak kaki keras dan kasar 
  • Luka yang lambat baik 
  • Mudah selsema/ bersin 
  • Wajah nampak tua berbanding umur (Vit-C penting untuk pembentukan Kolagen) 
  • Mudah dapat ulcer 
  • Mudah demam 
  • Penyakit Skurvi/ Gusi berdarah setiap kali gosok gigi



Apa yang membezakan Vitamin C jenama SHAKLEE dengan yang lain-lain?

Shaklee Sustained Release Vita-C Plus berupaya memberikan perlindungan berkekalan, jam demi jam dengan menggunakan sistem perlepasan berkekalannya. Vitamin C merupakan bahan antioksida yang berkeupayaan tinggi yang juga turut dikenali sebagai nutrisi yang berupaya melakukan semua perkara. 

Sustained Release Vita-C Plus mengandungi: 

  • Kandungan Vitamin C yang tinggi. 
  • Sistem perlepasan berkekalan dalam menyalurkan Vitamin C yang menyamai kandungan satu setengah biji buah oren untuk setiap jam selama lima jam. 
  • Formulasi yang membantu mengekalkan pertahanan antioksida secara semulajadi, kekuatan sel, kesihatan mata, gigi, gusi, tulang, otot dan salur darah
Jika anda berminat nak mencuba Vitamin C ini, bolehlah menghubungi kami untuk membuat pilihan suplemen kesihatan anda... InShaaAllah, kami akan cuba membantu anda untuk membuat pilihan yang terbaik!












13 September 2014

Awet Muda Untuk Papa & Mama

Assalamualaikum & Salam Sejahtera Semua….

Nak bagi tips awet muda untuk ibu bapa :)


Terima kasih kerana sudi membaca di blog ini!

12 September 2014

Minyak Ikan Turunkan Berat Badan

Assalamualaikum & Salam Sejahtera Semua….

Minyak ikan mampu turunkan berat badan?? 
Senang bukan?? Ambil omega nak otak bijak & sihatkan jantung dapat kelebihan lain yang ramai orang suka....... KURUS!



Nak info lanjut mengenai Omega Guard boleh baca disini

Jika anda berminat nak mencuba suplemen ini, bolehlah menghubungi kami untuk membuat pilihan suplemen kesihatan anda... InShaaAllah, kami akan cuba membantu anda untuk membuat pilihan yang terbaik!


Kolagen Untuk Lebih Sihat & Cantik

Assalamualaikum  & Salam Sejahtera Semua.....

Tahu tak korang yang kolagen akan berkurangan dlm badan kita pada setiap tahun selepas usia 25 tahun. Kesan pengurangannya mula dirasai lebih kurang 10 tahun kemudian. Selepas usia 45-50 tahun, badan kita akan kehilangan hampir separuh daripada kolagen yang ada. Jadi, semakin tua, semakin berkurangan kolagen dalam badan.


Kolagen boleh diambil sebagai makanan kesihatan untuk pelbagai penyakit seperti osteoarthritis (sakit sendi), osteoporosis, arteriosclerosis selain untuk kegunaan kosmetik dan pelembab kulit.


Kolagen ni banyak fungsinya tau. Anda boleh baca kat sini untuk info lanjut. Sebelum saya hamil, saya memang suka minum kolagen. Hasilnya sangat cepat pada perubahan kulit & rambut. Lebam bawah mata beransur hilang. Tak sabar rasa nak makan semula lepas bersalin nanti ('',) Wahh overkan... Nak cantik sangat! Haha..padahal bukan untuk sesiapa pun untuk suami terchinta kan... Biar dia selalu puji kita & rasa bangga sebab ada isteri cantik :)

Jika anda berminat nak mencuba Kolagen, bolehlah menghubungi kami untuk membuat pilihan suplemen kesihatan anda... InShaaAllah, kami akan cuba membantu anda untuk membuat pilihan yang terbaik!















Terima kasih sudi membaca di blog ini!

11 September 2014

Testimonial Pelajar Mengambil Shaklee

Assalamualaikum & Salam Sejahtera Semua.....

Petang ni saya nak sharing pengalaman seorang adik ni mengamalkan suplemen shaklee.. Beliau mengamalkan sebotol zinc untuk rambutnya yang mengalami masalah keguguran disebabkan tekanan belajar. Biasalah nama pun student... Banyak perkara kan nak kena siapkan.. Nak hafal nota, nak ulangkaji, nak siapkan tugasan yang pensyarah bagi. Lagi2 kalau nak last sem.. Ku pernah lalui dulu masa time study :) wahh memang banyak cabaran nak berjaya... Tapi kena redahh gak kan...


Walaupun kami kenal melalui alam maya tapi sangat suka melayan soklannya...sebab adik ni jenis cepat mesra dan baik tutur katanya tau... walaupun dia masih student lagi tapi dah ada kesedaran tau ambil suplemen..bagus betul. Dulu saya time study tak pernah nak ambik tahu pun makan suplemen ni.. patutlah ku comot jer..haha... tapi ada gak lelaki sangkut sampai dh kahwin..hehe... tu lah namanya jodohkan ;)

TQ yer dik sudi mencari akak nak beli suplemen lagi... Adik memang cantik..jeles tau.. yang tak sangka tu tersangkut gak dia beli ESP walaupun pada mulanya dia tak mahu..
TQ Dear♡

Kalau rasa nak mencuba suplemen shaklee, bolehlah menghubungi kami untuk membuat pilihan suplemen kesihatan anda yer... InShaaAllah, kami akan cuba membantu & memberi sevice yang terbaik buat anda!