11 July 2014

Tips Hamil

Assalamualaikum & Salam Sejahtera Semua.....

Kehamilan adalah impian semua orang yang telah berkahwin. Info yang saya nak kongsikan ini saya mencari di 'google' dan simpan untuk nota semasa ingin hamil dulu.  Saya dah lupa sumber ni saya ambil dari mana. Maaf lah yer siapa yang mengarang ni. Nota ni dah lama :) Saya rasa nota ini sangat berguna bagi ibu-ibu baru dan ibu yang ingin hamil. Jadi, saya letak di blog saya untuk rujukan anda menambahkan ilmu.... TQ yer pada siapa yang empunya info ni...

Tips Hamil......


1) Fahami bagaimana kehamilan terjadi.

2) Jumpa doktor anda. Pastikan anda bebas dari sebarang masalah dengan membuat lawatan doktor. Masalah cyst, endometriosis atau fibroid adalah penyakit yang kerap dikaitkan dengan sukar hamil

3) Dapatkan berat badan yang ideal. Sekiranya anda mempunyai berat badan yang terlalu besar atau terlalu kurus, ia mungkin boleh memberikan masaalah kepada kesuburan anda.

4) Ketahui waktu subur anda. Hari subur anda cuma 4-5 hari sebulan dan dengan mengetahui dengan tepat hari subur, anda boleh meninggikan peluang untuk hamil.

5) Tingkatkan kesuburan suami. Pastikan kesihatan reproduksi suami pada takat optimal dengan mempraktis cara hidup sihat termasuk makanan seimbang dan berat badan optimal, bersenam, tidak merokok dan elak dari sebarang minuman keras. 

6) Mengambil multivitamin. Adalah disarankan kepada semua wanita yang merancang untuk hamil mengambil vitamin harian termasuk asid folik untuk mengurangkan risiko janin cacat. Suami pula disarankan untuk mengambil supplemen zinc untuk meningkatkan pengeluaran sperma.

7) Bersenam secara rutin . Bersenam adalah cara untuk anda sihat secara keseluruhan dan lebih bersedia untuk menghadapi tekanan semasa hamil dan semasa bersalin.

8) Mengambil makanan yang seimbang. Mengawal pengambilan makanan amat penting terutama apabila anda mengalami masalah ovulasi dan masalah ovulasi pula berkait rapat dengan PCOS, iaitu salah satu sebab mengapa wanita sukar hamil.

9) Kurangkan tekanan. Life is stressful, memang tak logik kalau tiada tekanan dalam hidup ni. Walaubagaimanapun terlalu tertekan dikaitkan pula dengan masalah ketidaksuburan.


#Bagi yang beragama Islam, anda boleh usaha dengan sentiasa berdoa pada Allah dan zikirkan ayat dibawah ini. Mudahan anda hamil dengan kuasa Allah s.w.t. Setiap kejadian di muka bumi ini adalah dengan izin dariNya juga...


TQ kerana sudi membaca disini :)

No comments:

Post a Comment