10 March 2014

Kenapa Badan Memerlukan Tambahan Protein?

Assalamualaikum & Salam Petang Isnin Semua...

Kenapa badan kita perlu ambil tambahan protein yer? Nak tahu kenapa... Jom kita baca senarai  dibawah ini :-
  • Protein bersumberkan binatang seperti daging lembu, ayam, kambing, telur dan hasil tenusu kaya dengan kolesterol dan lemak yang boleh membahayakan kesihatan serta meningkatkan risiko untuk mendapat penyakit seperti jantung, darah tinggi, kolesterol tinggi, strok dan lain-lain.
  • Cara pemprosesan seperti pemanasan, pembekuan, penambahan bahan-bahan kimia seperti asid, bes dan garam, proses dehidrat, penyimpanan serta pengangkutan menyebabkan kualiti protein terjejas.
  • Protein segar umpamanya putih telur, daging dan sebagainya yang dimasak dengan apa cara sekalipun akan menyebabkan kerosakan pada struktur protein dipanggil 'ternyahasil'.
  • Ikan adalah sumber protein yang baik, namun protein yang terkandung dalamnya akan berkurangan setelah disejukbekukan. Ikan juga tercemar dengan formaldehid iaitu kimia pengawet yang membahayakan kesihatan.
  • Kebanyakkan kita fikir susu adalah sumber protein terbaik. Susu mungkin mempunyai protein yang seimbang dan baik secara biologi tetapi susu hanya mempunyai 3.5% protein. Terlalu sedikit. Segelas susu hanya mempunyai 8 gm protein. Jika keperluan protein kita 50 gm, berapa banyak gelas nak minum. Lagipun 35-50% kalori dari susu adalah lemak. Bergantung jug pada jenis susu samada rendah lemak atau penuh lemak(berkrim). Lagipun minuman susu yang ditambah gula menambahkan kalori yang tesembunyi.
  • Tabiat makan di luar seperti menikmati makanan segera seperti ayam goreng, burger atau hidangan berasaskan protein yang lain kaya dengan lemak dan kolesterol, bergantung pada cara masakan diamalkan.
Banyaknya sebab kenapa badan kita memerlukan pengambilan tambahan protein. Nak tahu PROTEIN pilihan saya? Semestinya protein pilihan saya minuman ESP!


Apa nak tunggu lagi, jangan teragak-agak untuk dapatkan tambahan protein ni iaitu Energizing Soy Protein (ESP). Jom ambil peluang bulan promosi ESP memulakan kehidupan dengan mengambil tambahan protein yang terbaik!


Jika anda berminat nak mencuba minuman protein terbaik ini, bolehlah menghubungi saya atau pun suami (bagi kaum lelaki jika segan nak hubungi saya) untuk membuat pilihan suplemen kesihatan anda... InShaa-Allah, kami akan cuba membantu anda untuk membuat pilihan yang terbaik!


No comments:

Post a Comment