11 March 2014

Caffein Salah Satu Punca Faktor Penyebab Susu Badan Berkurangan

Assalamualaikum & Salam Pagi Semua...

Pagi ni macamana keadaan anda semua? Sihat ker? Jika sihat, alhamdulillah syukur. Jadi, mari kita panjatkan doa kesyukuran pada Ilahi kerana diberi peluang untuk kita bernafas lagi di muka bumi ini. Saya ada jumpa artikel berkenaan sessi soal jawab beberapa faktor penyebab susu badan tidak mencukupi. Semoga info ini bermanfaat untuk ibu-ibu yang menyusukan bayi dan ibu-ibu baru yang ingin menambah ilmu :)


SOALAN

SAYA ingin bertanya, adakah bekalan susu badan tidak mencukupi disebabkan oleh faktor keturunan? Ibu saya pernah bercerita, beliau hanya berkesempatan memberikan susu badan kepada anak-anaknya dalam tempoh berpantang sahaja. Masalah yang sama turut dialami oleh kedua-dua kakak saya.

- Melati, Kajang Selangor.

JAWAPAN

Kebanyakan wanita merasa terganggu dan risau bila mengenangkan kisah dan cerita ibu mereka yang menghadapi masalah bersalin dan penyusuan. Sebenarnya, kemungkinan anda menghadapi masalah fizikal yang akan menghalang dari menyusukan sendiri bayi anda amatlah kecil. Jarang sekali berlaku seseorang ibu itu kekurangan susu secara semula jadi. Kebanyakan masalah yang wujud pada awal-awal minggu penyusuan adalah sementara. Masalah ini akan pulih apabila aktiviti penyusuan menjadi stabil. Bekalan susu yang tidak mencukupi selalunya boleh disebabkan oleh banyak faktor.

Anda harus menggalakkan bayi anda menyusu dengan lebih kerap dalam keadaan yang selesa. Bekalan susu akan berkurangan apabila bayi kurang disusukan, mengehadkan masa penyusuan dan kedudukan penyusuan yang tidak betul. Bayi yang baru lahir perlu menyusu sekurang-kurangnya 10 hingga 12 kali sehari. Tetapi kebanyakan bayi akan menyusu lebih daripada itu. Semakin kerap bayi menyusu semakin cepat payu dara anda 'kosong' dan semakin banyaklah susu dihasilkan. Kebanyakan bayi akan mengambil masa selama 30 hingga 40 minit untuk setiap penyusuan.

Biarkan bayi anda yang mengawal penyusuan sehingga dia sendiri melepaskan puting susu itu setelah puas dan bersedia.

Beberapa faktor menyebabkan susu tidak mencukupi seperti merokok, mengambil kafein berlebihan (mengambil lebih daripada lima cawan kopi sehari), penggunaan ubat penenang, antihistamina atau pil perancang keluarga.

Bayi juga boleh menyumbang kepada masalah kekurangan bekalan susu. Mungkin bayi menghadapi masalah menghisap susu ibunya (biasanya ia bersifat sementara).

© Utusan Melayu (M) Bhd

No comments:

Post a Comment