19 June 2013

Makanan Mempengaruhi Kulit Wajah Lebih Sihat

Assalamualaikum Semua...

Semalam saya ada terbaca tentang pemakanan kita boleh mempengaruhi kulit wajah lebih sihat & cantik. Apa makanan yang kita makan juga mampu membersihkan wajah dan membuat kita kelihatan lebih muda dan bertenaga.

Terdapat 10 makanan yang boleh membantu membersihkan wajah untuk kelihatan sihat, bercahaya dan bertenaga.


Sumber dari Google :)
Avokado 

Bukan sahaja digunakan dalam pelbagai produk kecantikan, tetapi kulit serta isi avokado kaya dengan vitamin B. Ia sangat penting untuk mendapatkan kulit yang licin, sihat, membantu mencegah iritasi, merah dan bengkak pada kulit. Anda boleh mengambilnya bersama salad, smoothie atau boleh menyapu isi buah tersebut di muka untuk dijadikan skrub. Beri 

Vitamin C sangat penting untuk kulit yang sihat dan buah beri telah membuktikannya. Strawberi dan beri hitam mengandungi serat kolagen untuk membuat kulit tampak lebih muda. Diperkaya dengan anti oksidan yang tinggi, ia turut berkesan untuk membantu mencegah keradangan tidak kira anda mengamalkannya bersama smoothie atau cara biasa. 


Keju kotej (Cottage cheese) 
Selenium dan Vitamin E yang terdapat dalam makanan ini dapat membantu melawan radikal bebas dan membekalkan antioksidan yang tinggi untuk kulit sihat. Ada laporan mengatakan khasiat kotej keju ini dapat mencegah kanser apabila diamalkan dalam pelan diet yang sihat. 

Almond (kacang) 
Asid lemak dalam makanan ini dapat membantu mengekalkan sel membrane dan dapat menyahkan toksik di dalam badan. Almond juga mengekalkan air dalam badan yang akan menjadikan kulit wajah dan badan yang pejal dan sihat. Selain itu, minyak baik yang terdapat di dalam almond ini sangat bagus untuk kesihatan jantung dan mengekalkan kesihatan berat badan. 

Kentang
Kentang mengandungi zat besi yang sangat tinggi untuk keperluan tubuh. Diperkaya dengan zink dan vitamin C, kentang juga dapat membina kekenyalan kulit untuk tampil muda dan sihat sepanjang masa. 

Bijirin
Walaupun bijirin dapat menyebabkan peningkatan gula dalam darah, bijirin juga dapat membantu mengekalkan keremajaan dan kesihatan luaran yang anda mahu. Namun, anda harus memastikan bijirin ini mempunyai serat yang tinggi untuk mendapat manfaat yang baik kepada kulit anda. 

Biji flaks
Jika anda tidak suka makan ikan dan makanan yang mengandungi lemak asid omega tiga yang tinggi, biji flaks ini merupakan penyelesaian kepada anda. Omega 3 yang terdapat dalam biji ini dapat membantu menhidratkan kulit, mengurangkan sebum, menutup liang roma serta membantu mencegah jerawat. Minyak yang terdapat di dalam biji ini memberikan kulit wajah yang berseri secara semulajadi serta kulit yang muda dan sihat. 

Yogurt
Kaya dengan protein, yogurt membantu untuk membina kulit yang lebih anjal. Yogurt dari Greek mengandungi dua kali lebih protein dan kaya dengan serat. Terdapat pelbagai perisa yogurt dan anda juga boleh mengamalkan yogurt dengan tambahan buah beri, madu dan pelbagai buah lain. 

Lada
Warna hijau, kuning, oren, dan merah pada lada dapat menyerlahkan hidangan anda. Karotenoid (antioksidan di dalam lada) dapat mengurangkan kedutan pada wajah, menampakkan wajah lebih muda dan sihat jika selalu diamalkan. 

Mangga 
Bukan sahaja sedap, mangga juga dapat membantu memulihkan kulit. Mengandungi lebih daripada 80 peratus vitamin A, anda perlu amalkannya sekerap mungkin untuk melawan radikal bebas atau kulit tidak akan berkedut pada usia yang muda. Berkalori rendah, mangga amat sesuai diamalkan sewaktu diet.


Sumber : 10 makanan mampu bersihkan kulit wajah

**********************************
Tips dari saya pula yang saya rasa boleh diamalkan oleh semua orang terutama yang beragama Islam ('',) Ada antaranya mak saya yang ajar... dan ustazah saya pernah ajar.. Malah saya ada tonton rancangan pencarian ratu rania tips dari ziana zain.. ada yang sama saya amalkan... Nak tahu apa tak?

  • Selepas bangun pagi, sebelum kita cuci muka & berus gigi minumlah air masak segelas sambil berselawat 3x
  • Setiap kali waktu mencuci muka niatkan dalam hati semoga Allah elokkan wajah kita & perilaku agar disenangi oleh semua orang sambil tu kita berselawat
  • Air masak kena cukup...sebab 70% dari badan kita memerlukan air.. sekurang-kurangnya 2-3 liter sehari. Tapi jangan minum air sekaligus banyak.. minum ikut masa sehingga cukup 2-3 liter sehari dalam tempoh 24jam.
Rahsia besar Rasulullah s.a.w yang patut menjadi teladan ialah baginda tidak pernah mencela makanan yang tidak disukainya atau kurang enak. Ini terkandung di dalam hadis bermaksud:


“Anas berkata: Rasulullah tidak pernah mencela makanan. Jika berselera dimakannya, dan jika tidak maka ditinggalkannya.”


Justeru, semua orang tidak wajar menunggu hari tua atau berusia lewat 40-an untuk memulakan amalan pemakanan sihat. Mulakanlah dari sekarang!

Kepentingan menjaga pemakanan dapat difahami daripada hadis Nabi s.a.w yang diriwayatkan at-Turmudzi dari Abdullah al-Ashory, Rasulullah s.a.w bersabda bermaksud:“Sesiapa dalam keadaan badan sihat, aman dalam penghidupan dan ia memiliki makanan sehari-hari yang cukup, maka seolah-olah 

dunia ini miliknya.”

No comments:

Post a Comment