11 January 2013

Siapa yang memerlukan Omega?

Assalamualaikum Semua....


Hari ni hari Jumaat yang indah..hari penghulu segala hari atau disebut ‘sayyidul aiyyam’ kerana mempunyai kemuliaan dan keistimewaan di sisi Allah SWT. Kawan-kawan dah makan? Alhamdulillah, saya dah selesai...Petang ni nak cerita pasal kelebihan omega dalam tubuh kita.

Omega 3 merupakan salah satu jenis lemak tidak tepu yang sangat diperlukan oleh tubuh. Malangnya, tubuh kita tidak boleh menghasilkan sendiri jenis lemak ini. Ia perlu di ambil melalui pengambilan makanan.

Pakar pemakanan ada menyatakan bahawa tubuh badan kita memerlukan sekitar 300 mg Omega 3 per hari. Omega 3 sebahagian besar boleh ditemui pada ikan-ikan seperti ikan Salmon, ikan Tuna, ikan air tawar, Makerel, Hering, ikan Tenggiri, dan ikan sardin (ikan lemuru).

Selain itu, Omega 3 boleh didapati pula pada makanan yang berasal dari tumbuhan seperti minyak dari Raps , kacang Kenari, Walnuts, Alpukat, Bayam, minyak Canola, dan kacang Soya.


Jika kita tidak boleh mendapatkan Omega 3 drpd pemakanan kita untuk diambil setiap hari.. kaedah lain, kita boleh ambil melalui vitamin/suplemen. 

Tapi pastikan dia dijamin oleh KKM (Kementerian Kesihatan Malaysia) dan ada label yang berkilat2 yang dipanggil Hologram Sticker. Kat sticker tu ada Serial number dan ada printed KKM seperti contoh produk Shaklee kat bawah ni :
Di Shaklee, ada produk utk omega-3 yang diberi nama Omega Guard. Omega Guard Shaklee mempunyai Omega-3 Fatty Acid yang dilengkapi dengan Asid Dokosaheksanoik (DHA) dan Asid Eikosapentanoik (EPA) yang ditemui dalam ikan laut dalam. Ia berfungsi untuk merendahkan kalestrol jahat iaitu LDL dan meningkatkan kolesterol baik HDL. DHA dan EPA dipercayai mampu mengurangkan keradangan, menggalakkan fungsi otak, sistem saraf dan fungsi mata yang perlu diperolehi melalui pemakanan.

OmegaGuard Shaklee merupakan makanan tambahan yang mengandungi minyak ikan. Satu hidangan OmegaGuard menyediakan 1000mg asid lemak omega 3 termasuk DHA dan EPA.

Paling best, OmegaGuard ni satu family boleh makan tau... Anak, Ibu, Ayah, Atok, Nenek ('',)


Siapa yang memerlukannya??

(1) Ibu Hamil

- Membantu perkembangan sel otak bayi semasa dalam kandungan
- Mengurangkan risiko kelahiran bayi pra matang
- Mengurangkan risiko gila meroyan selepas kelahiran bayi
- Mengawal kenaikan berat badan yang mencanak-canak naik

(2) Ibu Menyusu
- Menyalurkan khasiat Omega-3 untuk sistem imunisasi badan kanak-kanak serta perkembangan otak.
- Membantu penurunan berat badan ibu tanpa menjejaskan penyusuan

(3) Kanak-Kanak
- Pertumbuhan badan yang sihat selain kesihatan otak
- Yang sering demam, selsema, batuk serta jatuh sakit.etc athma, eczema
- Memperkuatkan sistem imunisasi badan

(4) Mereka yang mengalami masalah berat badan
- Membantu pembakaran lemak dengan lebih cepat berbanding lecithin
- Omega-3 akan meningkatkan hormone Leptine yang mengawal selera makan = kurang makan dan sentiasa kenyang

* OmegaGuard bertindak lebih cepat berbanding LECITHIN. Perumpamaannya, lecithin tu naik basikal dan omegaguard tu naik kapal terbang..Apa pun terpulang pada bajet anda dan bukan bajet saya yea..

(5) Mereka yang mengalami masalah kesihatan
- Batuk berkahak, selesema yang berterusan
- Sakit-sakit sendi , kolestrol tinggi
- Sakit strok

Jika anda berminat untuk mendapatkannya untuk diri sendiri ker..untuk bagi anak kita lagi bijak & cerdik ker, atau pun nak hadiahkan untuk suami/isteri/ibu/ayah/atok/nenek tersayang.... Jangan segan-segan pm/sms/call saya yer...

No comments:

Post a Comment